Ετοιμάζεται η απόφαση για τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Documento και συγκεκριμένα στον Σταύρο Κ. Χαρίτο η Υφυπουργός Οικονομικών, κα. Αικατερίνη Παπανάτσιου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως τα έσοδα θα διαμορφωθούν πολύ πάνω από τον στόχο στο σύνολο του 2017, διευκρινίζοντας ότι η υστέρηση που παρουσίασαν τον Αύγουστο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων ανέφερε ότι «οι φορολογικές αρχές δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτου παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε ολόκληρο το 2016 έγιναν μόλις έντεκα πλειστηριασμοί ακινήτων από την εφορία. Μόνο στις τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις το ακίνητο αποτελούσε κύρια κατοικία, αλλά στις τρεις από αυτές οι οφειλέτες διέθεταν και άλλα δικαιώματα σε ακίνητα τα οποία διατήρησαν. Τα στοιχεία για το 2017 δεν είναι διαφορετικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία».

Όσον αφορά την πολυπόθητη ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις, δήλωσε πως «η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από το κύριο μέρος του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς εμπορική ιδιότητα, όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο σε ποσοστό πάνω από 85% και όσους έχουν συνολική οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για να υπογραφεί».

«Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στη συνέχεια θα δούμε το ζήτημα για όσους δεν συμπεριληφθούν σε αυτήν τη διαδικασία», επισήμανε η κα. Παπανάτσιου.

ΠΗΓΗ :